H Ιστορία των δίσκων

Thomas Young 1806: Ο Άγγλος φυσικός Thomas Young ηχογραφεί την δόνηση ενός πιρουνιού σε έναν κύλινδρο από κερί. Δεν μπορεί βέβαια να αναπαράγει την ηχογράφηση του λόγο έλλειψης της ανάλογης τεχνολογίας.

Το πρώτο «Φωνο-αυτόγραφο»  1857: Γάλλος Leon Scott de Martinville εξελίσσει τον «Φωνο-αυτόγραφο», με τον οποίο μπορεί να ηχογραφεί ήχους. Ο αέρας που παρήγαγε το κύμα του ήχου μετακινούσε μια μεμβράνη και αυτή την τρίχα ενός γουρουνιού. Πάλι όμως, όπως και ο Thomas Young, δεν μπορούσε να αναπαράγει τον ήχο.

Thomas Edison 1877: Ο Thomas Edison κατασκευάζει τελικά την πρώτη μηχανή ηχογράφησης και απόδοσης του ήχου, τον «Φωνόγραφο», τυχαία δοκιμάζοντας κάποιες τεχνικές για τον τηλέγραφο. Πρώτη του ηχογράφηση η ίδια του η φωνή.  Thomas Edison

Κέρινος Κύλινδρος 1881: Ο Charles Tainter κατασκευάζει το πρώτο ηχογράφημα σε χάραξη παράλληλων αυλακιών. Όλα σε έναν κέρινο κύλινδρο που κατόπιν κάλυπτε με χαλκό. Δεν μπορούσε όμως να τους αναπαράγει.

1885: Ο Chichester Bell και ο Charles Tainter μαζί εξέλιξαν το «Γραφώ-φωνο” χρησιμοποιώντας πλέον έναν σταθερό κύλινδρο υπενδεδυμένο με κερί.”

1887: Ο Edison αναβαθμίζει τον «Φωνόγραφο» του. Χρησιμοποίησε και αυτός κέρινο κύλινδρο αλλά με ηλεκτρικό μοτέρ και όχι χειροκίνητο πράγμα που του έδινε σταθερές στροφές και καθαρότερο ήχο

  Το ”Γραμμόφωνο” του Emil Berliner και ο πρώτος δίσκος βινυλίου 7”  1888: Ο Emile Berliner, Γερμανο-εβραίος μετανάστης στην Αμερική εφευρίσκει το  «Γραμμόφωνο» που παίζει επίπεδους δίσκου 7 ιντσών, που έπρεπε να γυρίζουν με την ταχύτητα των 30 στροφών το λεπτό χειροκίνητα. Αυτούς μάλιστα τους δίσκους, σε αντίθεση με τους κυλίνδρους, μπορούσε κανείς να τους ανατυπώνει μαζικά σε σκληρό PVC ή αλλιώς «βινύλιο».

1889: Η Columbia Phonograph Co. ιδρύεται από τον Edward D. Easton και αρχίζει την μαζική κατασκευή Γραμμοφώνων. Η επιτυχία είναι άμεση, παρόλο που εκείνη την εποχή προωθούνταν η «ηχογραφημένη» μουσική μέσω των νίκελ «juke boxes”

 ckel ”Juke Box” – Με ένα ”nickel” ένα cent δηλαδή, άκουγαν μουσική δέκα άτομα ταυτόχρονα.   1890: Τα Nickel juke boxes γίνονται πολύ δημοφιλή κατά την διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, χρησιμοποιούσαν μεταλλικούς κυλίνδρους που μπορούσαν να αλλάζουν. Nickel ”Juke Box” – Με ένα ”nickel” ένα cent δηλαδή, άκουγαν μουσική δέκα άτομα ταυτόχρονα.

1894: Η αμερικανική Gramophone Company του Emile Berliner κατασκευάζει και πουλά πάνω από 1,000 Γραμμόφωνα, μερικά από αυτά με ηλεκτρικό μηχανισμό. Πουλούν επίσης πάνω από 25,000 δίσκους 7 ιντσών σκληρού πλαστικού (Βινυλίου)

 Το γραμμόφωνο του Edison με την χοάνη 1895: Ο Edison, ανταγωνιστικά με την US Gramophone, παράγει μαζικά τον Φωνόγραφο και τους αντίστοιχους κυλίνδρους. Προσθέτει μια χοάνη που αυξάνει αρκετά την ένταση της μουσικής.

1896: Ο Fred Gaisberg ανακαλύπτει ότι το σκληρό βερνίκι λειτουργεί καλύτερα για την ηχογράφηση ήχου-μουσικής. Μέχρι το 1897 οι δίσκοι από βερνίκι είναι το πλέον αποδεκτό μέσο για ηχογράφηση.

1900: Παρόμοια με την διαμάχη Βινυλίου – CD κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ή του beta video tapes και του VHS, έτσι και ο ανταγωνισμός μεταξύ του δίσκου και του κυλίνδρου ανάγκασε τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή τους.

1901: Ο Eldridge Johnson ιδρυτής της Talking Machine Co. ενώνει την εταιρία του με την εταιρία του Emile Berliner για να ιδρύσουν την Victor Talking Machine Co., που θα χρησιμοποιήσει τον «little nipper” το σκυλάκι με το Γραμμόφωνο ως έμβλημα (His masters Voice). Μέχρι το 1904 θα παρουσιάσουν και τους δίσκους διπλής όψεως.

O ”Little Nipper” το λογότυπο της VTM και αργότερα της HMV

Εξέλιξη του Victrola το 1908 1906: Η Victor Talking Machine Company παρουσιάζει το «Victrola” που περιείχε ένα μηχάνημα αναπαραγωγής τοποθετημένο κάθετα, μηχάνημα που έγινε ανάρπαστο στην αγορά και υπήρξε το πλέον διαδεδομένο μηχάνημα αναπαραγωγής μουσικής στην εποχή του.

 Δερμάτινο εξώφυλλο δίκων 78 στροφών  1909: Ο όρος album χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για να αναφερθεί στην ηχογράφηση της σουίτας του «Καρυοθραύστη», που λόγο της διάρκειάς του αποτυπώθηκε σε τέσσερις, διπλής όψεως δίσκους που φυλάσσονταν σε μια ενιαία συσκευασία με το πρώτο καλλιτεχνικά δημιουργημένο εξώφυλλο δίσκου.

1913 : Οι επίπεδοι δίσκοι θα ξεπεράσουν τους κυλίνδρους, ενώ ο Edison τελικά θα κυκλοφορήσει και αυτός τα περίφημα Γραμμόφωνα Diamond παράλληλα με τους αντίστοιχους δίσκους.

1916: Ο Theodore Case αρχίζει να εξελίσσει το φιλμ με ήχο για τον κινηματογράφο.

1917 Ο πρώτος Jazz δίσκος  1917: Το τραγούδι «Livery Stable Blues” των «Dixie Jass Band One Step” θα γίνει η πρώτη ηχογράφηση Jazz μουσικής στις 26 Φεβρουαρίου, από την Victor Talking Machine Company. Αντιπαραθέσεις γι’ αυτήν την πρώτη Jazz ηχογράφηση συνεχίζονται μέχρι σήμερα μιας και οι μουσικοί των Dixieland Jass Band ήταν όλοι λευκοί και είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι κλέψανε την μουσική από κάποια μπάντα μαύρων της Νέας Ορλεάνης.

1921: Η δημοτικότητα του Ραδιοφώνου θα φέρει την πρώτη κρίση στις πωλήσεις δίσκων. (Χρόνια αργότερα αυτό θα επαναληφθεί με το ιντερνέτ)

1922: Ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες αποκτούν το δικαίωμα να βγάζουν δικούς τους, προνόμιο και τεχνογνωσία που κατείχε μέχρι τότε η Victor.

1926: Ηχογραφήσεις σε 331/3 RPM παρουσιάζονται από την Vitaphone Co. Ο λόγος ήταν απλός, για να παίζουν συγχρονισμένα με τις κινηματογραφικές ταινίες. Χρησιμοποιούσαν 16-ιντσου δίσκους από βερνίκι με ηλεκτρικό μοτέρ. Το μέγεθος των δίσκων και η ταχύτητα επέτρεπαν στον ήχο να διαρκεί όσο και ολόκληρη η ταινία.

O Charles Brush 1927: Μια ελαφριά σαν φτερό βελόνα θα κατασκευαστεί από Charles Brush. ονομάστηκε «piezo-electric» (Πιεζο-ηλεκτρική) και δεν κατέστρεφε τους δίσκους .

Ένα απο τα πρώτα Jukebox 1927: Το jukebox παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Automatic Music Instrument Co. (ΑΜΙ) .

1928: Η Radio Corporation of America (RCA) εξαγοράζει την Victor Talking Machine Company και έτσι γεννιέται η RCA Victor.

1931: Ο Alan Blumlein εφευρίσκει την ηχογράφηση stereo, που τότε ονομάζει «binaural” στα εργαστήρια της Bell Telephone.

Τα Studio της Abbey Road στο Λονδίνο 1931: Η EMI ζητά από τον Alan Blumlein να εγκαταστήσει το σύστημα στερεοφωνικής ηχογράφησης στα στούντιο της Abbey Road στο Λονδίνο, που την εποχή εκείνη ήταν τα μεγαλύτερα στούντιο ηχογράφησης στον κόσμο.

1934: Η εταιρία Wurlitzer παρουσιάζει το Jukebox πολλαπλών επιλογών.

1939: Παρουσιάζεται η μαγνητική ταινία στην οποία μπορεί να ηχογραφηθεί ήχος.

1940: Το βινύλιο (PVC) θα αντικαταστήσει ως υλικό το βερνίκι στην κατασκευή δίσκων, λόγο της έλλειψης πρώτων υλών, αποτέλεσμα της εισβολής των Ιαπώνων στην Νότιο-Ανατολική Ασία. Για την ακρίβεια μέχρι να βρεθεί υποκατάστατο υλικό η παραγωγή δίσκων είχε σταματήσει εντελώς.

 1940 Παρίσι – Αντίσταση με Swing 1941: Για πρώτη φορά έχουμε DJs: Άτομα δηλαδή με τον απαραίτητο εξοπλισμό (μηχανήματα), δίσκους και έναν ηλεκτρικό ενισχυτή ήχου που γίνονται αρκετά δημοφιλή μιας και διασκεδάζανε τους στρατιώτες και όχι μόνο στην Ευρώπη και την Ασία κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Αρχή γενομένης από τις υπόγειες, παράνομες «δισκοθήκες» ή Discothèques στο κατεχόμενο Παρίσι. Αγαπημένοι δίσκοι που παίζονταν από τους DJs των Glen Miller,Andrews Sisters, και του Benny Goodman.

948: Η Columbia παρουσιάζει πρώτη το δίσκο 12-ιντσών 331/3 RPM με μικρά αυλάκια Long Play (LP) σε ελαφρύ βινύλιο και τα αντίστοιχα μηχανήματα αναπαραγωγής «πικάπ». Ο κάθε δίσκος είχε διάρκεια 23 λεπτά στην κάθε πλευρά του.

1949: Η RCA Victor παρουσιάζει τον δίσκο 7-ιντσών που έπαιζε σε 45 στροφές με μικρά αυλάκια σε βινύλιο και τον αντίστοιχο μηχανισμό αναπαραγωγής.

1949: Η Capitol γίνεται η πρώτη από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες που εκδίδουν και τους τρείς τύπους δίσκων (που παίζουν δηλαδή σε ταχύτητες 78, 45, και 331/3 στροφών το λεπτό.

 Ο Todd Storz, διμιουργός του Αμερικανικού Top 40.  1949: Ξεκινά το Top 40 από τον Todd Storz και τον Ραδιοφωνικό σταθμό KOWH.

1950: Αρχίζει η εξαφάνιση των δίσκων 78 στροφών – βερνικιού, αφού οι νέοι δίσκοι βινυλίου γίνονται οι πλέον δημοφιλείς. Καλύτερη ποιότητα ήχου και λιγότερα έξοδα παραγωγής.

1950: Η RCA Victor εκδίδει δίσκους στον τύπο της Columbia των 12-ιντσών LP δηλαδή.

1951: Η Columbia αντίστοιχα εκδίδει δίσκους στον τύπο της RCA τα 7-ιντσα 45 στροφών δηλαδή single.

1951: Παρουσιάζεται το πρώτο Jukebox που μπορεί να παίξει 7-ιντσους δίσκους 45 στροφών.

Η ετικέτα του Crazy Man Crazy στην ανεξάρτητη δισκογραφική Essex το 1953  : Ο Bill Haley εκδίδει την πρώτη πανεθνική στην Αμερική επιτυχία του «Crazy Man Crazy” στην εταιρία Essex. Θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά τα «Shake, Rattle and Roll” και «Rock Around the Clock” σηματοδοτώντας την έναρξη της επανάστασης του Rock ‘n’ Roll.

1954: Οι δισκογραφικές εταιρίες προμηθεύουν πλέον τους Ραδιοφωνικούς σταθμούς με δισκάκια 45 στροφών αντί των 78. Αυτό μαζί με την όλο και αυξανόμενη ζήτηση για άλμπουμ των 33 στροφών θα εξαφανίσει εντελώς τους δίσκους γραμμοφώνου (78 στροφών).

 Το περίφημο Ultra-Microgroove σε μια Crysler Imperial του 1956  Ένα «πικάπ» για αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί από την Chrysler για το μοντέλο Imperial. Αυτό το ειδικό μηχάνημα παίζει 7-ιντσα δισκάκια με «ultra microgrooves” (πολύ μικρά αυλάκια σε 162/3 RPM). Εφεύρεση του Peter Goldmark, τον ίδιο δηλαδή που εφεύρεσε και τις 331/3 RPM και το LP.

1957: Η Recording Industry Association of America (RΙΑΑ) επιλέγει την μορφή στέρεο της Westrex ως standard για τις στερεοφωνικές ηχογραφήσεις, θέτοντας και τους όρους ουσιαστικά της παγκόσμιας στερεοφωνικής ηχογράφησης.

1958: Η RCA εκδίδει το πρώτο Στερεοφωνικό άλμπουμ LP.

1963 Phillips EL3300  1963: H Philips παρουσιάζει το πρώτο «Κασετόφωνο». Θα ξεκινήσει και η παραγωγή κασετών που θα αρχίσει την διαμάχη μεταξύ δίσκων βινυλίου και κασέτας .

1966: Το τραγούδι «River Deep Mountain High” των Ike & Tina Turner σε παραγωγή του Phil Spector θα ξεκινήσει την ηχογράφηση με το σύστημα «Wall of Sound”.

Το εξώφυλλο του Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band των Beates to 1969

Ο πρώτος DJ Kool Herc 1969: Ο Kool Herc, που θεωρείται από πολλούς ο πρώτος hip-hop DJ, αναπτύσσει τα «Cutting Breaks,” ηχητικά τμήματα σε τραγούδια τα οποία είναι ορχηστρικά κυρίως με κρουστά και μπάσο όπου ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να προσθέτει δική του απαγγελία στίχων ζωντανά την ώρα που έπαιζε τα τραγούδια από δίσκους βινυλίου σε clubs. Επέκτεινε δε χρονικά αυτά τα τμήματα επ’ αόριστον μιας και χρησιμοποιούσε έναν ηλεκτρονικό μείκτη μουσικής αναμειγνύοντας δύο ίδια ή παρόμοια τραγούδια από δύο διαφορετικά «πικάπ».

1975: Ο Grand Wizard Theodore παρουσιάζει τα «scratch»

1977 Technics SL-1200 MK I με Pitch Control 1977: Η Technics προσθέτει στα «πικάπ» της έλεγχο ταχύτητας περιστροφής των δίσκων – pitch control στο μοντέλο SL-1200 μετά από την συνεχώς ανερχόμενες τεχνικές των DJs.

1979: Ο Grandmaster Flash αναπτύσσει τα «break beat,” επαναλαμβανόμενα ρυθμικά ορχηστρικά μέρη που οδήγησαν στην χορευτική μουσική House.

1980: Το Compact Disc – CD παρουσιάζεται από την Philips Electronics N.V. και την Sony Corporation σαν το επόμενο μέσο αποθήκευσης και αναπαραγωγής ήχου, μουσικής αλλά και άλλων δεδομένων.

1982: Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος μουσικής 5 ιντσών CD βγαίνει στην αγορά Το πρώτο CD – Ηχογράφιση της 9ης Συμφωνίας του Beethoven

1988: Για πρώτη φορά οι πωλήσεις των CD ξεπερνούν αυτές των δίσκων βινυλίου, με τα CD και τις κασέτες να κυριαρχούν πλέον στον χώρο.

 Το πικάπ ως μουσικό όργανο 2001: Η National Association of Music Merchandisers (NAMM) επίσημα αναγνωρίζει το «πικάπ» – turntable ως μουσικό όργανο. Ως τέτοιο το 2002, πωλείται σε διπλάσιους αριθμούς από τις ηλεκτρικές κιθάρες.

2009: Παρά την ψηφιακή επανάσταση στον χώρο της μουσικής, οι δίσκοι βινυλίου ζουν και παράγονται σε μεγάλους αριθμούς αφού είναι η πρώτη ύλη για την δημιουργία μουσικής με «πικάπ» ενώ σε μικρότερο αριθμό προτιμώνται από συλλέκτες.

                            

                                the history of disk recording – part 1

 

                              the history of disk recording – part 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Aπαγορευεται η αντιγραφη βλακα